Logo CuraJob

In gesprek met ZZP’er Rasim

10 juli 2024

Rasim is 27 jaar en woont in Philippine. Hij is begeleider in de zorg (MMZ 4) als ZZP’er. We spreken hem over zijn ervaring als ZZP’er in de zorg.

Hoe ben je in de zorg terechtgekomen?
Ik heb altijd al een beetje in de zorg gewerkt, vooral voor mijn neefje die verstandelijk beperkt is. We deden vaak leuke dingen samen, zoals voetballen. Zijn medepatiënten deden mee, en uiteindelijk hadden we een hele groep. De cliënten vroegen wanneer ik weer zou komen, en uiteindelijk vroeg de instelling of ik daar wilde werken. Ik had geen diploma, maar ze wilden me helpen dit te behalen. Eerst heb ik mijn bedrijfskunde-opleiding afgerond en daarna begon ik aan de zorgopleiding op MBO-niveau 4.
Ik werkte bij een particuliere instelling, maar die kwam in financiële problemen. Ze verlaagden contracturen, wat voor mij, met een contract van 16 uur, zou betekenen dat ik naar 12 of zelfs 8 uur zou gaan. Dit vond ik niet leuk en ik besloot te stoppen na 1,5 jaar.
Ook bij de bank waar ik werkte stopte ik, ondanks dat het een goede werkgever was. Ik houd niet van vaste werktijden en iemand die op je vingers kijkt. Als ZZP’er heb ik de vrijheid om te werken wanneer ik wil.

Waarom spreekt werken in de zorg jou aan?
In de zorg heb ik ook vrijheid. Als het binnen te veel wordt, kan ik met cliënten een wandeling maken of op een terras zitten. Dat voelt niet als werk.

Waarom ben je als ZZP’er aan de slag gegaan?
Een vriend suggereerde om ZZP’er te worden. Nadat hij het uitlegde, dacht ik: “Dat is een goed idee!” Anders was ik weer in loondienst gegaan.

Hoe ben je bij CuraJob terechtgekomen?
Via internet. Ik stuurde mijn CV naar verschillende zorgbureaus en ik werd bij een paar bureaus geplaatst. Maar bij CuraJob is er altijd genoeg werk, dus dat is eigenlijk niet nodig en het houdt mijn administratie overzichtelijk.

Bevalt het werken via CuraJob?
Ja, het bevalt super. Met de app kun je eenvoudig diensten boeken, en je kunt altijd bellen of appen voor hulp. De facturering is ook prettig.

Heb je een tip voor beginnende ZZP’ers?
Ik zou twee dingen overwegen. Ten eerste: als je vaak ziek bent, bedenk dan of je dit wel moet doen omdat je dan vaak niet kunt werken en dus geen inkomen hebt. Ten tweede: kun je je makkelijk kunt aanpassen en ben je flexibel? Want je werkt op verschillende locaties met verschillende mensen. Kun je je niet aanpassen, dan kan dat problemen geven. Het is dan wel handig dat je mondig bent.

Merk je dat er een vooroordeel is over ZZP’ers?
In het begin voelde ik de behoefte om mezelf te bewijzen, dus ik werkte heel hard. Ik wilde mijn collega’s laten zien dat ik bereid was hard te werken en niet de luie ZZP’er ben die alleen maar aanwijzingen geeft. Dit heeft me gebracht tot waar ik nu sta; ik word nu zelf benaderd voor diensten, waardoor je toch nog wat meer vastigheid hebt.

Wat vind je ervan om bij verschillende locaties te werken?
Ik vind het geweldig! Je ontmoet nieuwe mensen, leert nieuwe omgevingen kennen, en krijgt nieuwe kansen. Als je goed werkt, komen de diensten vanzelf.

Wat mis je van het werken in loondienst?
Niets, zelfs niet het vakantiegeld of een 13e maand. Mensen zien niet altijd in dat deze extra’s eigenlijk van hun eigen salaris worden afgehaald.

Wat zijn mooie momenten in de zorg?
Toch wel de verjaardagen van cliënten, of de uitjes als je met een groepje naar buiten gaat. Op een bankje zitten, dat soort dingen.

Zijn er nog dingen waar jij als ZZP’er tegen aanloopt?
Niet echt, behalve de overheid die zaken onduidelijk maakt met verzekeringen zoals de AOV (Arbeidsongeschiktheidsverzekering).

Is er nog iets wat je wilt toevoegen?
Durf voor jezelf op te komen. Veel ZZP’ers zijn onzeker en laten over zich heen lopen. Wees communicatief sterk en assertief. Als je ergens niet mee eens bent, zeg het en praat erover. Dat is echt het belangrijkste als ZZP’er!

Deel dit bericht:
× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday