Logo CuraJob

Palliatieve zorg

1 augustus 2023

Palliatieve zorg is de zorg die wordt verleend aan patiënten wanneer er geen genezing van een ziekte meer mogelijk is. Het kan gaan om aandoeningen zoals kanker, waarvoor geen genezing meer mogelijk is, maar ook om dementie, COPD of hartfalen, waarbij patiënten niet kunnen genezen. Met deze ziekten kunnen mensen nog wel weken, maanden of zelfs jaren leven.

Hoewel er geen genezing meer mogelijk is, kunnen mensen nog wel geruime tijd met een ziekte leven. Het doel van palliatieve zorg is om de kwaliteit van leven van deze patiënten te behouden en indien mogelijk te verbeteren. Palliatieve zorg richt zich op de lichamelijke, sociale, psychische en spirituele behoeften van patiënten. Het ondersteunen van naasten is ook een belangrijk onderdeel van palliatieve zorg.

Bijvoorbeeld:

Meneer Van Vliet krijgt te horen dat hij dementie heeft. Aangezien er geen behandelingen beschikbaar zijn, kan hij niet genezen. Gemiddeld leven mensen nog 6 tot 8 jaar met dementie. Gedurende die periode zal de gezondheid van meneer Van Vliet zowel lichamelijk, psychisch als sociaal achteruitgaan. Tijdens die tijd zal de zorg worden aangepast aan zijn behoeften en zal het doel zijn om hem zo gelukkig mogelijk te laten voelen.

Aspecten van palliatieve zorg

Belangrijke onderwerpen die verband houden met palliatieve zorg zijn:

  • Kwaliteit van leven van de patiënt, inclusief de wensen en behoeften van de patiënt en zijn naasten.
  • Beheer van symptomen (symptoommanagement).
  • Het maken van afspraken en gezamenlijke besluitvorming.
  • Het respecteren van de wensen, ideeën en beslissingen van de patiënt (autonomie van de patiënt/vrijheid van de patiënt om zelf beslissingen te nemen).
  • Samenwerking tussen verschillende zorgverleners die integrale en multidimensionale zorg verlenen.
  • De zorg richt zich ook op de naasten, aangezien het vaak ingrijpend is voor hen wanneer hun dierbare ziek is en niet meer kan genezen.
  • Vooruitdenken over mogelijke klachten en problemen die zich in de nabije toekomst kunnen voordoen.

Verschil tussen palliatieve zorg en terminale zorg

In de ouderenzorg komt palliatieve zorg vaker voor dan men denkt. Vaak wordt palliatieve zorg geassocieerd met terminale zorg. Beide vormen van zorg worden verleend aan mensen die niet meer kunnen genezen van hun ziekte en daaraan zullen overlijden. Het verschil is dat palliatieve zorg jaren kan duren, terwijl terminale zorg wordt.

Deel dit bericht:
× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday